Ημερίδα
«Σύνδεση της Αγοράς Εργασίας με την τοπική οικονομία των Ορεινών Κοινοτήτων»
Την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2024, οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης Λυκείου και Ξενοδοχειακής του Απεήτειου Γυμνασίου Αγρού παρακολούθησαν ημερίδα με τίτλο «Σύνδεση της Αγοράς Εργασίας με την τοπική οικονομία των Ορεινών Κοινοτήτων», η οποία διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών από το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, τη Μέση Εκπαίδευση, τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Παρόντες στην ημερίδα ήταν ο κ. Χαράλαμπος Χριστοφίνας, Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, επιθεωρητές Μέσης και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, καθώς επίσης οι διευθυντές, καθηγητές και μαθητές/μαθήτριες του Απεήτειου Γυμνασίου Αγρού, του Λυκείου Σολέας, της Σχολής Ομόδους, της Εμπορικής Σχολής Μιτσή Λεμύθου και του Λυκείου Πολεμίου Πάφου.
Αρχικά, η κ. Ελένη Παπαστεφάνου, Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου. Στον χαιρετισμό της Υπουργού αναφέρθηκε ότι αναγνωρίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές κοινότητες της Κύπρου και πως σκοπός είναι η ενδυνάμωση του πληθυσμού της υπαίθρου, μέσα από συνεχή αναβάθμιση των μέτρων στήριξης, καθώς και με την παροχή κινήτρων σε νεαρά άτομα. Ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου, ανέφερε, είναι να αναβαθμιστεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα με τη συμπερίληψη ομάδων ευάλωτων μαθητών/μαθητριών, ώστε να έχουν ρόλο και λόγο στα Κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Ακολούθως, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, κ. Χαράλαμπος Χριστοφίνας. Αφού καλωσόρισε τους μαθητές και τις μαθήτριες στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών, ανέφερε ότι στην Κύπρο δεν συνδέονται πάντοτε οι σπουδές με την εργασία, γι’ αυτό και το Γραφείο του προωθεί τον γαστρονομικό πολιτισμό της χώρας μας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για πράσινη ανάπτυξη. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Πρόγραμμα «Νέα γενιά ορεινής επιχειρηματικότητας» και στο «Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» στον Πεδουλά. Κάλεσε τα παιδιά να αγαπήσουν τον τόπο και το περιβάλλον τους και να μην τον εγκαταλείψουν.
Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντίνος Γεωργίου, Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Γενικός Συντονιστής της Μονάδας Εποπτείας και Δράσεων για την Επιχειρηματικότητα, ανέπτυξε το θέμα της Ένταξης της Επιχειρηματικότητας στην Εκπαίδευση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας και δράσης στο σχολικό περιβάλλον, καθώς και στην ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης, που να αφορά στη διαθεματική προσέγγιση και τη συμπερίληψη δεξιοτήτων, γνώσεων, ικανοτήτων και στάσεων της Επιχειρηματικότητας στο Αναλυτικό Πρόγραμμα. Ο κ. Γεωργίου επεξήγησε τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν οι νέοι, προκειμένου να απασχοληθούν στους τομείς της Πράσινης, Κοινωνικής και Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας.
Έπειτα, ο κ. Αθανάσιος Αρσένης, ΒΔΑ΄ στην Περιφερειακή Γεωργική Τεχνική Σχολή Αυγόρου, ανέπτυξε το θέμα «Γεωπονία και Πράσινα Επαγγέλματα στις Ορεινές Περιοχές». Ο κ. Αρσένης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των πράσινων επαγγελμάτων και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν καταρτισμένοι επαγγελματίες στην Κύπρο. Τόνισε ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στα ποιοτικά κυπριακά προϊόντα και τις παραδοσιακές ποικιλίες, όπως είναι τα μήλα «λόρτικα» και «καθιστά», στα σταφύλια «μαύρο αμπελίσιμο» και «ξυνιστέρι» και στην ποικιλία κερασιών «αρκοκκεράζια». Τέλος, τόνισε με έμφαση ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος καλλιέργειας, με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των επιπτώσεων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο υπέδαφος.
Έπειτα, ο κ. Στέλιος Λαπέρτας, Εκπαιδευτής Μαγειρικών Τεχνών στο Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού, ανέπτυξε το θέμα «Τουριστικά επαγγέλματα στις Ορεινές Περιοχές». Αρχικά, αναφέρθηκε στις Σχολές, στις οποίες μπορούν να σπουδάσουν οι νέοι τουριστικά επαγγέλματα, όπως είναι το ΑΞΙΚ στην Πάφο και το ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, καθώς και σε Σχολές στην Ελλάδα. Ανέφερε παραδείγματα αποφοίτων της Ξενοδοχειακής Σχολής Αγρού, οι οποίοι απασχολούνται στον τομέα του Αγροτουρισμού, της οινοποιίας και των επισιτιστικών τεχνών, παραμένοντας στον τόπο καταγωγής τους.
Ακολούθως , ο κ. Άριστος Πασιάς, ΒΔ στην Τεχνική Σχολή Λεμεσού, ανέπτυξε το θέμα «Η σύγχρονη τεχνολογία ως μοχλός για την ανάπτυξη της Υπαίθρου». Ο κ. Πασιάς ανέφερε ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τα χωριά μας σήμερα, να βελτιώσει την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων και τη ζωή των ανθρώπων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην αγροτεχνολογία, την έξυπνη γεωργία και τις βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και στις επιχορηγήσεις, που μπορούν να λάβουν οι νέοι για εκπαίδευση και κατάρτιση. Τόνισε, με έμφαση, ότι ο γεωργικός κόσμος χρειάζεται επιμόρφωση.
Τέλος, η κ. Καλυψώ Απέργη, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Δημιουργικότητας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Ιδέας «Ιδεοδρόμιο» και περιέγραψε την επιχειρηματική δράση μαθητών/τριών διαφόρων σχολείων της Κύπρου, που βραβεύτηκαν, όπως είναι το Λύκειο Λιβαδιών, η Τεχνική Σχολή Λάρνακας και το Λύκειο Λευκάρων. Οι επιχειρηματικές ιδέες των μαθητών/τριών περιείχαν το στοιχείο της οικολογικής συνείδησης, αλλά και της υποστήριξης σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Καταλήγοντας, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων ανέφερε το ύψος των χορηγιών για δημιουργία και δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στις ορεινές κοινότητες. Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις και απορίες των μαθητών και μαθητριών.
Τα παιδιά του Σχολείου μας συνόδευσαν η κ. Αιμιλία Στυλιανού ΒΔ, και οι καθηγήτριες κ. Χαρούλα Βαρελλά και κ. Έλενα Καραμαλάκη.