Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2024, η εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών και μαθητριών του Λυκείου και του Ξενοδοχειακού Τμήματος του Απεήτειου Γυμνασίου Αγρού στην Ιερά, Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά. Επισκεφθήκαμε, επίσης, το Μουσείο του Γρηγόρη Αυξεντίου και το κρησφύγετο του ήρωα, που βρίσκονται πλησίον της Μονής.
Αρχικά, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ενημερώθηκαν για την ιστορία της Μονής, η οποία ξεκινάει από την περίοδο της Εικονομαχίας, καθώς επίσης για την εξέλιξή της στο πέρασμα των αιώνων, όπως και για τον ρόλο που διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει ως ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του νησιού. Σύμφωνα με την παράδοση τον 8ο αιώνα ένας ασκητής έφερε από την Κωνσταντινούπολη την εικόνα της Παναγίας της Αγιοσορίτισσας – μία από τις 70 εικόνες που αγιογράφησε ο απόστολος Λουκάς – και εγκαταστάθηκε σε μία σπηλιά, στην τοποθεσία όπου βρίσκεται σήμερα το Μοναστήρι. Μετά τον θάνατό του την εικόνα βρήκαν οι όσιοι ασκητές Νεόφυτος και Ιγνάτιος μετά από θαυματουργό τρόπο και χρησιμοποιώντας μαχαίρι καθ’ υπόδειξη της Παναγίας για να την ελευθερώσουν από πυκνούς βάτους, με αποτέλεσμα στο πέρασμα των χρόνων το προσωνύμιό της να τροποποιηθεί σε «Μαχαιριώτισσα». Ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Κομνηνός (1143-1180) χορήγησε στους Πατέρες Ιγνάτιο και Προκόπιο τα απαραίτητα χρήματα και τη γη για την ανέγερση του Μοναστηριού, το Σταυροπήγιο και το προνόμιο η Μονή να είναι ελεύθερη και αφορολόγητη.
Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, μιας περιόδου δύσκολης για την ορθοδοξία στην Κύπρο, η Μονή προσέφερε στην Εκκλησία δύο οσιομάρτυρες, τους αγίους Γεράσιμο και Γεννάδιο, οι οποίοι θανατώθηκαν από τους Λατίνους κατακτητές, διότι αρνήθηκαν να δεχθούν ως ορθά τα νόθα δόγματα των Λατίνων. Κατά την Τουρκοκρατία η Μονή ανέδειξε μία μεγάλη μορφή της Εκκλησίας της Κύπρου, τον ιερομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό (ο οποίος εικονίζεται στο λάβαρο του Σχολείου μας), ο οποίος με τον μαρτυρικό του θάνατο την 9η Ιουλίου 1821 αναδείχθηκε σε σύμβολο ελευθερίας, αυταπάρνησης και σε παράδειγμα της αέναης παρουσίας του ελληνικού πνεύματος στην Κύπρο.
Στη σύγχρονή της ιστορία η Μονή συνδέθηκε με την ανάληψη της ηγουμενίας υπό του αγιορείτη ιερομονάχου Αθανασίου (1993), μετέπειτα Μητροπολίτη Λεμεσού, ο οποίος την ανακαίνισε εξ ολοκλήρου, ανεγέρθηκαν καινούργιοι ναοί, παρεκκλήσια και χώροι για φιλοξενία, ενώ επίσης την μετάτρεψε σε κοινόβιο κατά τα παραδοσιακά μοναστηριακά πρότυπα. Σήμερα, η αδελφότητα αριθμεί πέραν των τριάντα (30) μελών, υπό την ηγουμενία του θεοφιλέστατου Επισκόπου Λήδρας κ. Επιφάνιου, συνεχίζοντας την ουρανόδρομη πορεία της μέσα στους αιώνες.
Ακολούθως, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας επισκέφθηκαν το Μουσείο του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α. Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της ζωής και της δράσης του ήρωα, μέσα από την παραστατική αφήγηση του κ. Χριστόφορου, υπεύθυνου του Μουσείου, και την περιδιάβαση στον χώρο, στον οποίο εκτίθενται κειμήλια σχετικά με τον ήρωα. Στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, μπροστά από το άγαλμα του «Σταυραετού του Μαχαιρά» ο Πρόεδρος του Κ.Μ.Σ. Λούκας Βιολάρης κατέθεσε δάφνινο στεφάνι εκ μέρους της μαθητικής και διδασκαλικής κοινότητας του Απεήτειου Γυμνασίου Αγρού και ακολούθως όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες, μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς που τους συνόδευαν, έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το κρησφύγετο του ήρωα, πλησίον της Μονής, για να δουν από κοντά τον χώρο της θυσίας του και να αποδώσουν την πρέπουσα τιμή και σεβασμό στον «Ζήδρο».