ΑΠΕΗΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΡΟΥ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 25521577, 25521329
Τηλεομοιότυπο: 25521622
Μενού

Αφιέρωμα στον Αρχιμανδρίτη Κυπριανό Αψερό

Αφιέρωμα στον Αρχιμανδρίτη Κυπριανό Αψερό

 

 Αφιέρωμα στον Αρχιμανδρίτη Κυπριανό Αψερό

Μέσα σε αναστάσιμο κλίμα, και με  το «Χριστός  Ανέστη»  στα χείλη, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Αψερός, ανεχώρησε από τα εγκόσμια για το μεγάλο ταξίδι προς την αιωνιότητα.

Μια δύσκολη μέρα ξημέρωσε στις 17 Μαΐου για την κοινότητα του Αγρού.  Η είδηση της κοίμησης του Αρχιμανδρίτη Κυπριανού, σκόρπισε την θλίψη όχι μόνο στον Αγρό, αλλά σε όλη την Πιτσιλιά.  Ένα πνευματικό του παιδί έγραψε:  «είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι κοιμήθηκε ο πνευματικός μας πατέρας. Η κοινότητα του Αγρού είναι πλέον φτωχότερη αφού έχασε ένα από τα πιο άξια τέκνα της και ένα σπουδαίο κληρικό».

Ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Αψερός γεννήθηκε στον Αγρό στις 05-05-1948. Το κοσμικό του όνομα ήταν Θεοφάνης Αψερός.  Γονείς του ήταν ο Στυλιανός Θεοφάνους Αψερός και η Πολυξένη Στυλιανού, το γένος Ιωάννου Παπάσαββα (Τζιαμαλή). Αδέλφια  του είναι η Χρυστάλλα Θεοφάνους Έλληνα και οι  αποβιώσαντες Αλεξάνδρα Θεοφάνους και Μάμας Θεοφάνους .

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του Αγρού, αποφοίτησε από το Κλασσικό τμήμα του Απεήτειου το 1966 και ακολούθως κατετάγη στην Εθνική Φρουρά όπου υπηρέτησε για ένα χρόνο. Στη συνέχεια φοίτησε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου πήρε το πτυχίο του το 1974. Διορίσθηκε ως καθηγητής Μαθηματικών στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα άρχισε να φοιτά στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, όπου πήρε το πτυχίο του το 1980.

Στα χρόνια της φοιτητικής του ζωής αγωνίστηκε για την προβολή και προκοπή της Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης. Κάπου εκεί συναντά τον γέροντα Δοσίθεο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τατάρνας Ευρυτανίας, μια σπουδαία εκκλησιαστική και πνευματική μορφή με ασκητικό και μετριοπαθή ήθος.

Οι πνευματικές αναζητήσεις του Θεοφάνη Αψερού, φαίνεται ότι βρήκαν ανάπαυση στο πρόσωπο του γέροντα Δοσίθεου. Έτσι τον Αύγουστο του 1977 εκάρη μοναχός στην  Ιερά Μονή Τατάρνης Ευρυτανίας. Στις 25 Μαρτίου 1978,  χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 19 Ιουνίου 1978 Ιερομόναχος στο Καρπενήσι. Παράλληλα συνέχιζε να υπηρετεί ως καθηγητής. Τον Αύγουστο του 1978 του απονεμήθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Το Νοέμβριο του 1980 αναγκάστηκε να έρθει στην Κύπρο για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους  γονείς του. Τον Ιανουάριο του 1981 διορίζεται εφημέριος στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγρού και στη συνέχεια Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, όπου παρέμεινε μέχρι την κοίμηση του. Από τότε, ξεκίνησε το θρησκευτικό, πνευματικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό του έργο.

Λειτουργούσε στον Αγρό ή συλλειτουργούσε με άλλους Ιερείς στα γειτονικά χωριά. Ως πνευματικός πατέρας αφιέρωνε πολύ χρόνο για εξομολογήσεις, για το Κατηχητικό και για θρησκευτικές ομιλίες και  διαλέξεις στον Αγρό, στη γύρω περιοχή και στη Μητρόπολη Λεμεσού.

Το 1989-1990 διορίστηκε καθηγητής μαθηματικών στο Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού και στη συνέχεια ως θεολόγος. Υπηρέτησε για 16 συνεχή χρόνια και το 2005 αφυπηρέτησε πρόωρα και περιορίστηκε στα ιερατικά του καθήκοντα. Ως καθηγητής ήταν εξαιρετικός και ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους, χωρίς έπαρση και εγωισμό.

Ήταν ένας  εκ των  προτεργατών της ανέγερσης και λειτουργίας της Στέγης Ευγηρίας Αγρού «Η Ελεούσα» για την φροντίδα των ηλικωμένων, καθώς και της δημιουργίας του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Αγρού, υπό την ευθύνη του οποίου λειτουργεί στον ίδιο χώρο, Βρεφοκομικός Σταθμός και Παιδική Λέσχη. Και στα δύο Συμβούλια υπηρετούσε ως Πρόεδρος των επιτροπών.

Υπήρξε μέλος της Θρονικής Επιτροπής της Ιεράς Μητροπόλεως  Λεμεσού και  στήριξε έμπρακτα την Ένωση Ορθοδόξων Επιστημόνων Λεμεσού. Όπως αναφέρει ένας συνεργάτης του, «ήταν ο ακούραστος εργάτης στις κατασκηνώσεις της  Μητρόπολης Λεμεσού στην δεκαετία του ΄80, τότε που οι  σκηνές ήσαν ξύλινες και  φτωχικές, αλλά ξεχείλιζαν από την περισσή του αγάπη».

Η ανέγερση και αναβίωση της Μονής του Μεγάλου Αγρού ήταν το μεγάλο του όνειρο που δυστυχώς δεν πρόλαβε να το ζήσει. Η σύσταση  της Ερανικής Επιτροπής Ανεγέρσεως έγινε το 2008, με τον ίδιο να είναι Πρόεδρος. Ελπίζουμε ότι το όνειρο αυτό θα βρει άξιους συνεχιστές και οραματιστές για να το ολοκληρώσουν.
Για τελευταία φορά τέλεσε τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή, 14 Μαΐου 2023 στην αγαπημένη του εκκλησία, της Παναγίας Ελεούσας, την οποία υπηρέτησε με πάθος χρόνια ολόκληρα,  χειμώνα και καλοκαίρι, με χιόνια και βροχή. Λειτουργούσε στην Εκκλησία όλες τις γιορτές των Αγίων και μάλιστα στη μέρα τους, ήταν φιλακόλουθος και πρότυπο  ιερομόναχου, παρόλο ότι  έζησε μέσα στον κόσμο και όχι σε Μοναστήρι. Με υπομονή και πραότητα κοινωνούσε μικρούς και μεγάλους κάθε Κυριακή ενώ εξομολογούσε χιλιάδες ανθρώπους απ’ όλη την Κύπρο. Με τις προσευχές και τις παρακλήσεις του στήριζε όσους είχαν ανάγκη, ενώ ήταν πάντοτε ταπεινός, γαλήνιος, μετρημένος και πρόθυμος να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Αν και βαθιά μορφωμένος, ποτέ δεν αναζητούσε την προβολή αλλά ήταν ένας πιστός υπηρέτης του Λόγου του Θεού.
Τα τελευταία 20 χρόνια είχε αρκετά προβλήματα με την καρδία του. Όμως ποτέ δεν παραπονέθηκε. Συνέχισε να υπηρετεί την Εκκλησία , τα οργανωμένα σύνολα , τις επιτροπές τις οποίες ήταν πρόεδρος και τη γη που τόσο αγαπούσε μέχρι και την τελευταία του πνοή. Αυτή η μεγάλη καρδιά όμως προδόθηκε την Τετάρτη 17-05-2023. Οι καμπάνες όλης της Πιτσιλιάς ήχησαν πένθιμα για τον Αρχιμανδρίτη Κυπριανό.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού κήρυξε τριήμερο τοπικό πένθος. Την Πέμπτη 18 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, τελέστηκε αγρυπνία όπου  το σκήνωμά του τέθηκε για προσκύνημα. Την Παρασκευή 19 Μαΐου, στις 10.30 το πρωί τελέστηκε νεκρώσιμη ακολουθία, σύμφωνα με το μοναχικό τυπικό, όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία, ενώ στις 2 το μεσημέρι τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία  από τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο, τον Χωρεπίσκοπο Λεμεσού κ.κ. Νικόλαο, συμπαρισταμένων  πλήθους ιερέων  και εκατοντάδων λαού από όλη την Κύπρο.

Για όλους μας, ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Κυπριανός,  ήταν αδελφός, πατέρας και πνευματικός καθοδηγητής. Ας έχουμε τις ευχές και τις μεσιτείες του εις το υπερουράνιο θυσιαστήριο.

Η Παναγία Μητέρα μας, που τόσα χρόνια υπηρέτησε, ας τον συνοδεύει στο αιώνιο ταξίδι του.

Αιωνία του η μνήμη!

Παναγιώτα Νεάρχου Ιωάννου

Θεολόγος - εκπαιδευτικός